Nieuw boek: Affectfobietherapie in de praktijk

  |  11 januari 2017  |  Literatuur


[et_pb_section admin_label=”section” fullwidth=”off” specialty=”off” transparent_background=”on” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” background_color=”#1e73be”][et_pb_row admin_label=”Rij” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” parallax_2=”off” parallax_method_2=”off” column_padding_mobile=”on”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_post_title admin_label=”Titel bericht” title=”on” meta=”on” author=”on” date=”on” categories=”on” comments=”on” featured_image=”on” featured_placement=”below” parallax_effect=”on” parallax_method=”on” text_orientation=”left” text_color=”dark” text_background=”off” text_bg_color=”rgba(255,255,255,0.9)” module_bg_color=”rgba(255,255,255,0)” title_all_caps=”off” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” date_format=”d F Y”] [/et_pb_post_title][et_pb_text admin_label=”Tekst” background_layout=”light” text_orientation=”left” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid”]

Onlangs verscheen bij uitgeverij Hogrefe het boek:
Affectfobietherapie in de praktijk

Gevoelens geven energie en kleur aan ons leven. Zij helpen om de juiste keuzes te maken, dichtbij anderen te zijn en grenzen te stellen. Maar gevoelens kunnen ook beangstigend zijn. Bijvoorbeeld als we vrezen overweldigd te worden door wat we ervaren. Als we bang zijn voor wat we voelen dan kunnen we een zogenoemde emotie- of affectfobie ontwikkelen. We trekken ons terug, durven niet meer kwetsbaar te zijn en krijgen last van spanning, onrust of vage lichamelijke klachten.
Als cliënten hier last van hebben dan kan de affectfobietherapie behulpzaam zijn. AFT is eind vorige eeuw ontwikkeld door Leigh McCullough. In AFT zijn psychodynamische, cognitief gedragstherapeutische en experiëntiële technieken geïntegreerd met als doel emoties weer toe te laten en te leren hanteren. Uit onderzoek blijkt dat vooral mensen met angst en depressieve klachten en mensen met ontwijkende en afhankelijke persoonlijkheidsproblematiek er baat bij hebben.
Affectfobietherapie in de praktijk biedt een praktische uitleg van deze evidence-based therapeutische werkwijze. In acht heldere hoofdstukken komen achtereenvolgens het behandelmodel, indicatiestellng, het kernconflict en herstructurering van de afweer, het gevoel, het zelfbeeld en het beeld van de ander aan de orde. Alle theoretische concepten worden steeds geïllustreerd met inzichtelijke patiënt-therapeutdialogen. Bovendien wordt geregeld de mogelijkheid geboden om de behandelde stof toe te passen op eigen casussen.

‘Een helder geschreven werkboek over AFT, een bewezen effectieve psychodynamische behandelvorm. Concreet, niet hoogdravend, geschreven in een voor alle psychotherapeuten leesbare taal, gericht op het “doen” van de behandeling. Concepten als affect, weerstand en overdracht worden aan de hand van praktische voorbeelden goed uitgelegd en hanteerbaar gemaakt. Een “must” voor iedere psychotherapeut.’
Thijs de Wolf, psychotherapeut/ klinisch psycholoog, hoofdopleider psychotherapie

‘Affect Fobie Therapie (AFT) is ontwikkeld vanuit de praktijk van de psychotherapie: hoe kun je patiënten die gevoelens afweren, of, anders gezegd, fobisch zijn voor hun affecten, helpen deze juist onder ogen te zien? Leigh McCullough integreerde ideeën en methodieken afkomstig uit uiteenlopende psychotherapeutische tradities in AFT, een van de recente ook in onderzoek veelbelovende therapievormen. Quin van Dam is erin geslaagd deze therapievorm voor het Nederlandse taalgebied toegankelijk te maken in een leesbaar, praktijkgericht boek. Het zal zijn weg weten te vinden naar vele psychotherapie-opleidingen.’
Sjoerd Colijn, psychotherapeut/klinisch psycholoog, hoofdopleider psychotherapeut

Dit boek is ideaal voor zowel -psychologen, klinsch psychologen, psychotherapeuten en psychiaters in opleiding, als ook voor hen de al werkzaam zijn in de klinische praktijk.
Dr. Quin van Dam is klinisch psycholoog, psychoanalyticus, supervisor NVP, NPaV en NVPP, en werkt in eigen praktijk in Leiden. Hij is ruim 20 jaar docent bij RINO Amsterdam en begeleidt de intervisie van huisartsen met de Balintmethode.
€ 24,95 | 224 pagina’s | ISBN 978 94 92297 01 3 | NUR 770 | bestel op BOL.COM
www.quinvandampsychotherapie.nl

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]