Nieuwsbrief januari 2024

Simone Logtenberg  |  17 januari 2024  |  Nieuwsbrieven


Dag allen,

De jaarwisseling ligt achter ons en ondanks dat het kil en koud kan zijn deze dagen, komt met de start van 2024 ook de Summer University van 2024 meer in zicht!  In de vorige nieuwsbrief hebben jullie kennis genomen van het thema: “ Goed Genoeg…Hoezo?”  en inmiddels is het programma praktisch rond.  We kunnen nu aan de slag met de folder en zullen binnenkort het programma op de website plaatsen.

Voor nu neem ik jullie graag mee in ons ‘argument’ voor deze editie..

Doe ik het goed? ‘Goed Genoeg’? Een (innerlijke) vraag die velen bekend in de oren klinkt. Wat betekenen goed en fout? Bestaat er wel zoiets of zijn het ongrijpbare voorstellingen die ons een denkbeeldige eenvoud bieden?

De wijdverspreide term ‘Goed Genoeg’ komt oorspronkelijk van de Britse psychoanalyticus Donald Winnicott. Hij beschrijft Goed Genoeg als een taak van de moeder die haar kind helpt zich tot autonoom individu te ontwikkelen. Het betekent niet perfect of zonder tekort, integendeel, het kind leert met vallen en opstaan terwijl de moeder voldoende aanwezig is en blijft. Maar wanneer is het ‘Goed Genoeg’, hoe verdragen we tekorten of innerlijke tegenstrijdigheden? Een psychoanalyse draait om deze te ontdekken en bewust te maken door ervaringen in de overdracht en tegenoverdracht.

Goed genoeg is voor ieder individu een andere balans, zoals het sprookje van Goudlokje ons leert. Ze komt in het huis van de drie beren, onderzoekt en beproeft de stoelen, de warme pap en de bedden. Om tot de juiste keuze te komen probeert ze alles uit en laat daarin haar sporen na. Het sprookje wordt wel geïnterpreteerd als een waarschuwing voor hebberigheid. Maar hoe kan Goudlokje de realiteit anders leren kennen dan door die te onderzoeken, en er zelf achter te komen wat goed voor haar is? 

Voor de Summer University van 2024 kozen we het thema ‘Goed Genoeg’ om te zien en voelen hoe we vanuit de theorie en praktijk van de psychoanalyse betekenis geven aan die zoekende nieuwsgierigheid.

*wabisabi is een Japanse term die verwijst naar een idee van schoonheid waarvan vergankelijkheid, imperfectie en impermanentie essentiële karakteristieken zijn.

Graag maak ik jullie nog attent op een aantal evenementen die op korte termijn zullen plaatsvinden:

In het kader van Psychoanalyse en Film draait deze woensdag 17 januari Eternal Sunshine of the Spotless Mind in Het Ketelhuis in Amsterdam. De inleiding wordt verzorgd door Edwin Bouman. Aanvang 20.00 uur. Zie voor meer informatie:

https://npav.nl/wp-content/uploads/2022/10/Psychoflyer_najaar-2023_def-1.pdf

Verder is er de Denkdag Toegepaste Psychoanalyse in Brussel, in het Huis van de Psychoanalyse.  Deze dag gaat over het werken in zorgorganisaties; Wat Speelt er Onder de Oppervlakte.

HTTPS://WWW.GIOVZW.BE/DENKDAG-TOEGEPASTE-PSYCHOANALYSE

Op woensdagavond 7 februari is er een voorlichtingsavond bij de Nederlandse Psychoanalytische Vereniging over de opleiding tot

PSYCHOANALYTICUS VOOR VOLWASSENEN en/of
KINDEREN EN JEUGDIGEN

Locatie:       Olympiaplein 2-4 
Tijd:             20.00 – 22.00 uur
Organisatie: Nederlandse Psychoanalytische Vereniging (NPaV)  
 Zie hierbij alle informatie over de voorlichtingsavond en het programma. 

En kijk ook eens naar: https://collegepsychoanalyse.nl/ want er zijn interessante collegeblokken te volgen op verschillende plaatsen in het land.

hartelijke groet namens de organisatie van de SU, Esther Swart.