Nieuwsbrief mei 2025

  |  5 mei 2025  |  Geen categorie


Beste lezers,

Dit is de op één na laatste nieuwsbrief over de Summer University Psychoanalyse 2025. Over twee maanden, op 30 juni zal de twaalfde editie weer van start gaan aan de Universiteit van Amsterdam. De organisatie is bezig met de laatste voorbereidingen om deze week opnieuw tot een succesvol evenement te maken.

We zijn blij om te horen dat het thema van deze week, het lichaam, en de titel, “veel om het lijf” bij sprekers, deelnemers en anderen sterk tot de verbeelding spreekt en enthousiasmeert. Dit is dan ook terug te zien in de inschrijvingen, die gestaag binnenkomen. Leuk, we hopen natuurlijk op een grote opkomst! Voor wie een hele week te lang is, of moeilijk in te plannen, inschrijven kan dus ook voor de eerste twee, of voor de laatste drie dagen.

Het doet ons plezier te zien dat trouwe bezoekers zich opnieuw inschrijven en dat er ook een groot aantal nieuwe namen zijn. We zijn dan ook nieuwsgierig met wie we in de week van de Summer University voor het eerst kennis zullen maken. In ieder geval alvast van harte welkom! Het programma biedt bij uitstek de mogelijkheid om kennis te nemen van een psychoanalytische blik op alledaagse thema’s in onze behandelkamer, zoals aanhoudende lichamelijke klachten, een vertekende lichaamsbeleving en eetproblematiek.

Het programma van de eerste twee dagen bespraken we in de voorgaande nieuwsbrieven. Iedereen die aanwezig zal zijn bij deel II van de week zal opnieuw deel kunnen nemen aan een aantal vertrouwde programmaonderdelen. Het programma start op woensdag zoals gewoonlijk met Denkbeelden binnen de psychoanalyse. De psychoanalyse kent verschillende denkrichtingen, wat gevolgen heeft voor de manier waarop een analyse vorm krijgt. Psychoanalytici beperken zich zelden strikt tot één theoretische stroming. Dit programma maakt duidelijker hoe persoonlijke verschillen naar voren komen aan de hand van een klinische casus. De casus zal worden voorgelezen en geprojecteerd, becommentarieerd en er zal ruim tijd zijn voor jullie invallen, assocaties en vragen.
De sprekers zijn: Stijn Vanheule, Merle Heinemeijer en Famke Kwee, met Astrid Bakker als moderator.

In de middag zullen Simone Logtenberg, Sacha Marlisa en Peter Verstraten de inleiding en nabespreking verzorgen bij de film die zij hebben uitgekozen en zal worden vertoond: Portret de la jeune fille en feu.

Op de donderdagochtend kunnen jullie luisteren naar een boeiende lezing van Christine Franckx, met aandacht voor de rol van de vroege lichamelijke ontwikkeling in de geboorte van de psyche, na de koffie is er tijd voor (mode)journaliste Veerle Windels, die met een psychoanalytische blik zal vertellen over betekenis van kleding, mode en gezien worden.

Op de donderdagmiddag kunnen jullie zelf ‘in beweging komen’ door deelname aan de parallelsessies, ofwel workshops. We weten dat deze middagen bijzonder worden gewaardeerd omdat jullie zelf een actieve bijdrage kunnen leveren en aan het werk gezet worden wat extra verdieping geeft aan de week.

Wat de vrijdag in petto heeft, is natuurlijk al te lezen in het programma, maar komt in de laatste nieuwsbrief nog voor het voetlicht.

Ten slotte willen we jullie nog een aantal boeiende evenementen onder de aandacht brengen.

Op 17 mei aanstaande kun je deelnemen aan het oprichtingscongres van de Vereniging voor Psychoanalyse (VvP). Zie voor meer informatie: https://verenigingvoorpsychoanalyse.nl/congres/

Van 2 tot 4 oktober vindt in Brussel het tiende European Psychoanalytic Conference for University Students (EPCUS) plaats. Het thema is Loss & Hope. Zie voor meer informatie:

www.epf-fep.eu/en/event/epcus-3

Of volg EPCUS via www.instagram.com/epcus_epf & www.facebook.com/epcus