Freud Penning

Simone Logtenberg  |  14 oktober 2021  |  Geen categorie


Het lichaam spreekt!

Op vrijdag 15 oktober zal tijdens het congres ‘Oedipus en Gender’ (Ketelhuis te Eindhoven) aan Nelleke Nicolai, auteur van het boek ‘In levende lijve: het lichaam in de psychotherapie’, de Freud penning worden overhandigd. Een medaille die tweejaarlijks door de twee psychoanalytische beroepsverenigingen (NVPP en NPaV), in samenwerking met de stichting Breukvlakken wordt uitgereikt aan mensen ‘die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor het verspreiden van het psychoanalytische gedachtegoed’.

In haar nieuwste boek beschrijft psychiater en psychoanalytica Nelleke Nicolai op levendige wijze welke belangrijke rol het lichaam in de psychotherapie speelt. Hoe lichaamstaal in de psychotherapie gebruikt kan worden voor een effectieve behandeling.

Aan de hand van de verschillende theorieën en klinische voorbeelden zien we hoe het lichaam spreekt en hoe belangrijk de integratie van lichaam en psyche voor de behandeling is.

Een hulpverlener die de kunst verstaat om, in de rol van tolk-vertaler, lichaamstaal te interpreteren vindt toegang tot de diepere psychische lagen waar de sleutel tot inzicht en beterschap ligt. Het boek biedt zo een interessant tegenwicht voor hulpverleners in de GGz en andere belangstellenden in een tijd van ‘meten is weten’.