Geheimen Gonzen SU22

Marion Wolfis  |  21 februari 2022  |  Nieuwsbrieven


Beste allen,

Het programma ‘Geheimen Gonzen’ van de summeruniversity psychoanalyse 2022 staat nu op de website. Neem gerust een kijkje om te zien wie er gaan spreken.

We gaan er vooralsnog nog steeds vanuit dat we elkaar live kunnen spreken. Binnen enkele weken kunnen jullie je inschrijven; voor de gehele week, voor deel I of voor deel II.

Verder vinden jullie in deze nieuwsbrief informatie over;

 • Psychoanalyse en Film
 • Stichting Breukvlakken, Perdu
 • een interessante boekentip
 • Blogs Psychoanalyse leeft!
 • Tijdschrift psychoanalyse en haar toepassingen
 • de Studiedag van de Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie

Psychoanalyse en film; Spoorloos

Bekroonde thriller uit 1988 waarin een man op zoek gaat naar zijn verdwenen vriendin. Spoorloos (George Sluizer, 1988) is een neo-Hitchcockiaanse suspense thriller over de verdwijning van Saskia Wagter bij een benzinestation in Frankrijk. De film stuurt aan op een kat-en-muis spel tussen wanhopige vriend en dader, die uiteindelijk een verrassend motief voor zijn actie in petto blijkt te hebben.

Misschien wel het beste wat in Nederland ooit op thrillergebied is gemaakt”.

VPRO cinema

9-3-2022 om 19:30 uur met de inleiding door Trudy Griffioen in Lumiere Maastricht.

9-3-2022 in het LHC Utrecht, met de inleiding door Edwin Bouman

23-3-2022 om 19:30 uur met de inleiding door Trudy Griffioen in Lux Nijmegen.

23-3-2022 om 20:00 uur in het Ketelhuis te Amsterdam, met de inleiding door Edwin Bouman

Stichting Breukvlakken Perdu

De Stichting Breukvlakken, i.s.m. de Stichting Psychoanalyse en Cultuur, organiseert op donderdag 24 maart 2022 de derde avond in het nieuwe seizoen van de succesvolle reeks DE BIOGRAFIE IN PSYCHOANALYSE.

In Literair Theater Perdu in Amsterdam zal Kees van ‘t Hof  spreken over zijn biografie, ‘Nooit het hele hart‘ over de Dordtse dichter Jan Eijkelboom (Uitgeverij de Arbeiderspers, 2021).

“Jan Eijkelboom (1926-2008) was journalist, schrijver en vertaler. In 1953 schreef Eijkelboom de novelle ‘De terugtocht’ over zijn ervaringen als militair in Indonesië tijdens de politionele acties. In 2000 werkt hij dit uit tot een autobiografische verhalenbundel getiteld Het Krijgsbedrijf. Hij vertaalde het werk van Engelse dichters als W.B. Yeats en John Donne en was als journalist verbonden aan verschillende kranten en tijdschriften, waaronder Vrij Nederland, Het Vrije Volk en De Dordtenaar. Eijkelboom was bovendien in de jaren 1960 medeoprichter van het literair tijdschrift Tirade. Pas op 53-jarige leeftijd debuteerde Eijkelboom als dichter. In zijn poëzie verwerkte hij vooral persoonlijke herinneringen. Hij schreef bijvoorbeeld over zijn gelovige opvoeding, zijn oorlogstrauma en zijn alcoholverslaving. In zijn gedichten staat dan ook vaak een ‘ik’ centraal. Door het persoonlijke karakter van zijn gedichten vielen ze in de smaak bij een breed publiek.”

Van 20.00 tot 21.30 wordt de biografie van Jan Eijkelboom besproken door biograaf Kees van ’t Hof en psychoanalytica Greet Kuipers reageert daarop. Met moderator Hans Sanders worden de nieuwe inzichten geanalyseerd.

Waar: Literair Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam

Hoe laat: Inloop vanaf 19.30

Presentaties en nagesprek van 20:00 tot 21.30

Kaartverkoop voor aanwezigheid of livestream: https://perdu.nl/nl/

(Website Stichting Perdu)

Boekentip

Ik kan verheugd meedelen dat er weer een mooi boek uit zal komen; ‘Liefde en waarheid’ wat 30 maart zal verschijnen. Het is een bundel over het denken en werken vanuit Kleiniaans perspectief. Leuk om hier nog te vermelden is dat onze collega en bestuurslid van de summeruniversity, Simone Logtenberg, een interessante bijdrage heeft geleverd aan deze bundel, onder redactie van collega’s Marjolijn de Craen en Leontine Brameijer. 

Er staan zeven bijdragen van Nederlandse psychoanalytici in waarin thema’s als doodsdrift, reparatie, Kleiniaanse techniek, het vroege Oedipuscomplex en vrouwelijkheid besproken worden, geïllustreerd met vignetten uit de spreekkamer. Ook de maatschappij wordt op de bank gelegd en vanuit Kleiniaans perspectief beschouwd. Het slothoofdstuk is gewijd aan een verhandeling over Ravel’s sprookjesopera ‘L’Enfant et les Sortilèges’.

De verschijningsdatum van 30 maart is zeer toepasselijk, omdat het ook de 140e geboortedag van Melanie Klein is! Het boek zal na verschijning te bestellen zijn via de boekhandel of het internet. https://www.uitgeverijsjibbolet.nl/psychoanalyse–klein–liefde-en-waarheid.html

Blogs Psychoanalyse leeft!

Marjolijn de Craen -van bovenstaand boek- heeft ook een zeer aan te bevelen website; ‘Psychoanalyse leeft!’ met leuke en interessante ‘blogs’ over psychoanalyse en het psychoanalytische gedachtengoed. Je kan haar ook een vraag stellen via de mail en wie weet schrijft ze daar dan ook nog een blog over!https://psychoanalyseleeft.nl/

Tijdschrift voor Psychoanalyse en haar toepassingen

Mocht je zoeken naar een mooi cadeau om op je wensenlijstje te zetten en wil je je verder verdiepen in het psychoanalytische gedachtengoed dan kan je denken aan een abonnement op het Tijdschrift voor Psychoanalyse & haar toepassingen. Een heel mooi cadeau om te vragen of aan jezelf te schenken! Het is een wetenschappelijk tijdschrift gericht op psychoanalyse, psychoanalytische psychotherapie en de psychoanalytische beschouwing van culturele en maatschappelijke verschijnselen. Het tijdschrift komt tot stand door samenwerking tussen onder meer de zes in het Nederlands taalgebied actieve psychoanalytische verenigingen, waaronder de NPAV de BSP en de NVPP.

Studiedag van de Vlaamse Vereniging voor Psychoanalytische Therapie

‘Psychoanalytic diagnosis and its Implications for Treatment’ 

A Day of Teaching with … Nancy Mc Williams

Op vrijdag 11 maart 2022 zal deze studiedag van de VVPT plaatsvinden.

Waar: AVC UPC KULeuven, Leuvensesteeneg 517, Kortenberg of via livestreaming. De dag zal volledig in het Engels verlopen. 


INFO

Nancy Mc Williams“Voor de derde ‘Day of Teaching with….’ maakt Nancy McWilliams de oversteek van de VS  naar Vlaanderen”…”Als spreekster hecht zij er belang aan de toehoorder iets te bieden met directe klinische relevantie en toepasbaarheid. En dat is waar de VVPT in deze reeks naar op zoek is. We geven haar dan ook de hele dag de ruimte om ons kennis te laten maken met aspecten van haar visie en haar werk”…

“Dr McWilliams zal vertrekken vanuit een uiteenzetting van haar visie en praktijk op het gebied van psychodynamische diagnostiek en case formulation. Zij werkte in verschillende publicaties op dit terrein een indrukwekkend alternatief uit voor de DSM dat recht doet aan de complexiteit van het subject en daadwerkelijke psychotherapeutische houvast biedt. Met klinische voorbeelden zal zij demonstreren hoe van hieruit het behandelproces en de therapeutische relatie gericht en verdiept kunnen worden”. 

“Het wordt een dag met een afwisseling van theorie en praktijk, diagnostiek en behandeling, uiteenzetting, illustratie en dialoog. De spreekster werkt voornamelijk met volwassenen maar zal, onder meer vanuit haar ervaring in psychoanalytische supervisie op dit terrein, uitstapjes maken naar het werk met een jongere populatie. “

PROGRAMMA

Voormiddag 

 • 8u30    Onthaal, inschrijving, koffie
 • 9u00    Welkomstwoord van de voorzitter
 • 9u15    Patrick Luyten: Inleiding
 • 9u30    Individualities: Ten Angles of Vision of Personality and Psychopathology
 • 10u45  Pauze
 • 11u15  Rethinking Madness: A Dimensional Understanding of Psychopathology
 • 12u30  Discussie
 • 12u45  Lunch

Namiddag

 • 14u00  Depressive and Self-Defeating (Masochistic) Personalities  
 • 15u 15 Pauze
 • 15u30  Narcissistic and Psychopathic Personalities
 • 16u45 Discussie
 • 17u00 Conclusie en receptie

Inschrijven via website;

www.vvpt.be – Voor 5 maart 202

Prijs – live deelname in Kortenberg

 • € 95 VVPT-lid  
 • € 120  niet-VVPT leden
 • € 60   studenten

Lunch en receptie inbegrepen (volgens de geldende coronamaatregelen)

Prijs – livestreaming
 • € 95 VVPT-leden en niet-leden
 • € 35  studenten

Een hartelijke groet, namens de organisatie van de Summer University Psychoanalyse!

Marion Wolfis

http://www.psychoanalysesummer.nl

https://twitter.com/psychoanalysesu

https://www.facebook.com/psychoanalysesummer/