Nieuwsbrief december 2018

  |  23 december 2018  |  Nieuwsbrieven


[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” fullwidth=”off” specialty=”off” transparent_background=”on” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” background_color=”rgba(255,255,255,0)” custom_padding_tablet=”50px|0|50px|0″ custom_padding_last_edited=”on|desktop”][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” parallax_2=”off” parallax_method_2=”off” column_padding_mobile=”on” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_post_title title=”on” meta=”on” author=”on” date=”on” categories=”on” comments=”on” featured_image=”on” featured_placement=”below” parallax_effect=”on” parallax_method=”off” text_orientation=”left” text_color=”dark” text_background=”off” text_bg_color=”rgba(255,255,255,0.9)” module_bg_color=”rgba(255,255,255,0)” title_all_caps=”off” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” date_format=”d F Y” background_color=”rgba(255,255,255,0)” parallax=”on” /][et_pb_text background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.18.4″ module_alignment=”left”]

Beste Allen,

Het einde van het jaar is nabij, de voorbereidingen voor de Summeruniversity van 1 t/m 5 juli 2019 zijn in volle gang. Het programma voor ‘De verbeelding spreekt’ vult zich al heel snel. Meer informatie volgt! Wat al zeker vermeld kan worden is dat we van locatie zullen veranderen: De UvA zal op enig moment uit de Oudemanhuispoort vertrekken, aangezien nog onduidelijk is wanneer hebben we ervoor gekozen in 2019 de hele week onze intrek op Roeterseiland te nemen. De ruimtes waartussen we ons begeven zullen dichtbij elkaar liggen waardoor we onze cohesie hopelijk zullen behouden.

====

Graag jullie aandacht voor een bijzonder initiatief: GZ-psychologe Mariël leest sinds 1 oktober 2018 de complete werken van Freud in chronologische volgorde. Zij maakt een leesverslag en associeert daar dagelijks/wekelijks over op www.readingfreud.nl
De kuur: 6000 pagina’s, 15 pagina’s per dag. Startdatum 1 oktober 2018 – finish 1 oktober 2020.

Wie leest mee?

====

In het kader van de psychoanalyse & film reeks wordt in januari 2019 de film ‘Shadow of a Doubt’ van Alfred Hitchcock getoond, ingeleid door een psychoanalyticus en met een discussie met het publiek na afloop. Er zijn vier kansen deze filmavond mee te maken: Op 9 januari in Lux te Nijmegen, op 16 januari in LHC te Utrecht, op 23 januari in het Ketelhuis in Amsterdam en op 30 januari in Lumiére Maastricht. Zie voor de verdere details de flyer die op www.psychoanalysesummer.nl te vinden is.

====

Het Oedipus-complex blijft een cruciaal, boeiend en actueel onderwerp. Op dit moment wordt het drama tenminste op twee verschillende manieren aangeboden:
In de Stopera wordt nog tot 25 december de opera Oedipe van Enescu uitgevoerd door de Nationale Opera. ‘Een magistraal humane versie van een klassiek drama’ kopt de Theaterkrant. Zeer aanbevelenswaardig voor wie de morele dilemma’s van Oedipus bijna letterlijk aan den lijve wil ondervinden.

Wie het oedipale drama liever in rust en op zijn eigen tijd tot zich neemt: Binnenkort verschijnt het boek Driehoeksverhoudingen. Actuele oedipale variaties, onder redactie van Mark Kinet & Willem Heuves.
Het boek biedt bijdragen vanuit diverse perspectieven en is geschreven door Vlaamse en Nederlandse psychoanalytici. Het reist naar Azië, gaat over chimpansees, kinderen, pubers en adolescenten, maar ook over ouders en voorouders.

Op zaterdag 19 januari van 14.30- 16 uur zal het boek gepresenteerd worden middels een inleiding door Mark Kinet en schrijver/dramaturg Willem Bruls. De presentatie wordt tevens muzikaal omlijst. Locatie: Olympiaplein 4, Amsterdam

‘Volgens Freud is het Oedipuscomplex de kern van de neurose. Het bepaalt onze (gender-)identiteit, onze relaties, seksuele oriëntatie en onze gewetensvorming. Het biedt ons een eerste en funderende symbolische structuur en heeft al naar gelang tijd en plaats wisselende verschijningsvormen. Het wordt belichaamd door verschillende figuren met verschillende functies. Hebben we het over een oud begrip dat vervangen moet worden of over een universeel fenomeen dat blijvende waarde heeft voor ons allemaal?’

Zie ook: https://gompel-svacina.eu/product/driehoeksverhoudingen-actuele-oedipale-variaties/

====

Tot slot:
Een nieuwe column ‘Ontregeling’ is zojuist verschenen op de website, geschreven door Simone Logtenberg. Volgende maand schrijft Edwin Bouman, psychotherapeut en psychoanalyticus de wisselcolumn.

====

tot zover het laatste psychoanalytische nieuws,
Namens de SU organisatie een vruchtbaar 2019 gewenst,
Simone Logtenberg

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]