Nieuwsbrief december 2023

Simone Logtenberg  |  10 december 2023  |  Nieuwsbrieven


Beste allen.

Het organiserend comité van de Summer University is alweer enige tijd druk bezig met de eerste voorbereidingen van de Summer University 2024 die zal plaatsvinden in Amsterdam in de eerste week van juli, van 1 tot en met 5 juli 2024.

De titel hebben we al: “Goed Genoeg…Hoezo? ”.   

“Goed genoeg” verwijst naar het werk van de Engelse psychoanalyticus Donald Winnicott. Winnicott beschreef de ‘good enough’ taak van de moeder als een groeiproces waarin menselijke fouten van de moeder meehelpen in de ontwikkeling van het kind naar autonomie. Perfectie bestaat niet en is voor de psychische ontwikkeling ook niet wenselijk. Maar welke betekenis krijgt Goed genoeg in de psychoanalyse? Wat maakt een psychoanalyticus een goede analyticus? Hoe kunnen we kijken naar en omgaan met fouten? Wat betekenen de begrippen ‘goed’ en ‘fout’ eigenlijk? En, wanneer is een psychoanalyse goed genoeg? Kan een psychoanalyse ‘normvrij’ zijn? Het zijn een aantal vragen die tijdens de Summer University aan de orde zullen komen.

Ook het programma is bijna rond en we kunnen alvast een gastspreker verklappen. Op vrijdag zal Alessandra Lemma (VK) komen spreken. Alessandra Lemma is klinisch psycholoog en psychoanalytica en lid van de British Psychoanalytical Society. Ze publiceerde diverse boeken over psychotherapie en psychoanalyse en geeft regelmatig lezingen in het VK en daar buiten. Thema’s waar ze aandacht aan heeft besteed zijn onder andere: (verstoorde) lichaamsbeleving, lichaamsveranderende ingrepen, gender-identiteit en ethiek binnen de psychoanalytische praktijk.

Nieuw dit jaar is dat we voor een deel van de week accreditatie proberen te organiseren, waardoor je deelname ook mee kan tellen voor bijscholingspunten.

Wij van de organisatie kijken in ieder geval alweer uit naar de volgende editie van de Summer University, we hopen jullie ook. We hopen tevens dat jullie met verhalen en ervaringen andere collega- studenten, therapeuten en andere geïnteresseerden zullen enthousiasmeren en dat we van de zomer weer nieuwe bezoekers mogen verwelkomen. 

Voor de mensen die niet tot de zomer kunnen wachten, tot die tijd zijn er diverse interessante activiteiten bij te wonen. Hieronder een aantal suggesties:

De NPaV bijvoorbeeld organiseert De Collegereeks Psychoanalyse op een aantal locaties in Nederland, zie https://npav.nl/collegereeks/.

Verder organiseert de NPaV  seminars en cursussen, zie hiervoor: https://npav.nl/seminars-en-cursussen/.

Ook zeer de moeite waard is de Denkdag Toegepaste Psychoanalyse die 3 februari plaats zal vinden te Brussel maar die ook via Zoom bij te wonen is, zie voor meer informatie in de aankondiging onder aan deze nieuwsbrief.

Verder:

Voor filmliefhebbers is er op verschillende locaties in Nederland de serie Psychoanalyse en Film: https://npav.nl/psychoanalyse-film/

Stichting Breukvlakken organiseert met regelmaat bijeenkomsten met als doel het Freudiaanse gedachtengoed levend te houden: https://breukvlakken.nl/

Hartelijke groet namens de organisatie van de Summer University,

Esther Swart