Nieuwsbrief februari 2024

Simone Logtenberg  |  27 februari 2024  |  Nieuwsbrieven


Dag allemaal,

In deze nieuwsbrief nemen we jullie een beetje mee in de voorbereidingen van de Summer University 2024. We hopen zeer binnenkort de folder, geprint en op de website, te kunnen presenteren. Voor de folder mogen we dit jaar gebruik maken van een afbeelding van de Belgische kunstenares Desiree Verstraete die prachtige Ensõ (Zen cirkels) maakt. We kozen voor haar werk omdat we denken dat Ensõ een mooie uitbeelding zijn van ons thema: “Goed genoeg….of niet?”.  Ensõ staat symbool voor focus, kracht en helderheid. Bij het tekenen wordt de cirkel vaak niet perfect gesloten weergegeven, waardoor er ruimte blijft voor beweging en verdere ontwikkeling.

Wat ons betreft is een Enso op deze manier een prachtige verbeelding van het begrip ‘Good Enough’ waarmee de Britse psychoanalyticus Winnicott de omgeving beschreef waarin het kind zich het beste kan ontwikkelen. Een omgeving dus die zeker niet teveel tekort mag schieten, maar ook niet perfect moet zijn omdat juist dat de psychische ontwikkeling bemoeilijkt.

Net als voorgaande jaren, zullen we op de eerste dag van de Summer University ook een kunstenaar verwelkomen. Dit jaar zal Alexandra Broeder een voordracht verzorgen met de titel “Heb de vragen lief”. Theatermaker Alexandra Broeder (1978) maakt werk op het snijvlak van kunst en psychiatrie. Centraal binnen dit werk staan de mysterieuze werelden die zij ontwikkelt met jonge performers met een psychische kwetsbaarheid. Voor haar werk ontving zij in 2019 de Gieskes Strijbis Podiumprijs, de grootste podiumprijs van Nederland. Alexandra Broeder is onderdeel van collectief Tijd van de Wolf.

De creatieprocessen van Alexandra zijn uitnodigingen om met lege handen aanwezig te zijn. Te vertrekken vanuit het niet weten. Recentelijk maakte zij de voorstellingen The Gift, over doodsverlangen bij psychisch leiden.  En The Omen, over dediepere en spirituele betekenis van anorexia. Deze twee projecten vormen de aanleiding voor een talk en gesprek over de ruimte van het niet durven weten. En wat dit in ons aanraakt.

We zijn benieuwd naar wat Alexandra tijdens de Summer University zal brengen, maar de titel; “Heb de vragen lief”, spreekt in ieder geval tot de verbeelding!

Voor wie het hiermee nog niet goed genoeg is…op de woensdagmiddag kun je weer kiezen voor een boeiende rondleiding door het Rijksmuseum onder begeleiding van Robert Uterwijk. Of je kiest ervoor zelf de handen uit de mouwen steken met creatieve therapie onder leiding van John Standaert.

In de volgende nieuwsbrief zullen we ook andere bijdragen tijdens de Summer University onder de aandacht brengen.  

We zijn ondertussen drukdoende om de week voor accreditatie in aanmerking te laten komen, dat zou gunstig zijn voor de Nederlandse deelnemers die hiermee punten kunnen verzamelen in het kader van bijscholing. Accreditatie wordt aangevraagd voor de NVvP, NVP en FGzPt.

Dan willen we jullie graag nog attenderen op aankomende interessante avonden:

In de serie Psychoanalyse & Film zal in maart de film Un Mujer Fantastica van Sebastián Lelio worden vertoond. Op 6 maart in Utrecht, op 13 maart in Amsterdam (beiden keren ingeleid door Simone Logtenberg) en op 27 maart in Sittard, met een inleiding van Trudy Griffioen. Zie voor het programma en meer informatie: https://npav.nl/wp-content/uploads/2022/10/Psychoflyer_najaar-2023_def-1.pdf

En op 24 april start de laatste collegereeks in Amsterdam,’ psychoanalyse in de spreekkamer’: https://collegepsychoanalyse.nl/.

hartelijke groet, namens de organisatie van de SU,

Esther Swart