Nieuwsbrief ‘Geheimen Gonzen’ SU22

Marion Wolfis  |  30 maart 2022  |  Nieuwsbrieven


Beste allen,

Brief van Einstein aan Freud

We zijn net als jullie zeer geschokt en bezorgd over de aanvallen van het Russische leger in Oekraïne en de oorlog die daarmee begonnen is. Waarom oorlog? Dat vragen we ons nu af en het was de vraag die in 1933 Sigmund Freud en Albert Einstein verenigde. Het is ook de titel die het benefiet evenement heeft wat op 8 mei plaats zal vinden van 15:00-17:00 uur, georganiseerd door stichting Breukvlakken, Perdu en de psychoanalytische fondsen. De titel luidt volledig; ‘Waarom oorlog? Van Freud tot Poetin’.

Het is een initiatief tot een interactieve (hybride) bijeenkomst voor iedereen die geïnteresseerd is, dus ook voor diplomaten, politici, militairen en psychoanalytici in het fenomeen oorlog. Vrede sluiten is een uitdrukkelijke wens die ons verenigt ten gunste van de directe slachtoffers, de langetermijneffecten en waarin we solidariteit betuigen met alle lijdende mensen -en tegelijkertijd sturen we ook wapens. Er zijn innerlijk conflicterende verlangens naar vrede en het voeren van oorlog.

Wanneer we meer informatie hebben over dit waardevolle benefiet evenement laten we dat weten op de website. Je kan waarschijnlijk ook zeer binnenkort hier informatie vinden; https://breukvlakken.nl/evenementen/

Annettevanwaaijen.nl

Het lijkt geen verband te hebben met ons thema, maar gonzende geheimen kunnen ook voor (interne) oorlogen zorgen. Toch kunnen we nu ook spreken over een vredig en plezierig moment, want, inmiddels is het zover, de inschrijving van de Summer University is van start gegaan. De 8e alweer.

Het gonst geheimen in elk mensenleven. Onze geheimen zullen dan ook de hele week, van 4 – 8 juli, centraal staan. De sprekers zullen jou met veel facetten van geheimen kennis laten maken. Analytici komen er immers op vele manieren mee in contact in het werk met hun cliënten: de onbewuste geheimen die de weg naar symbolisering en creativiteit vinden, geheimhouding die grenzen aangeeft en geheimen die dankzij het therapeutisch kader eindelijk geopenbaard kunnen worden. We bieden jou een spannend, creatief en leerrijk programma aan!

Mijn tip is om je snel in te schrijven, dan heb je veel keuze, want sommige onderdelen, zoals de verschillende klinische seminaars, hebben een beperkt aantal deelnemers. Schrijf je hier in; tickets.

Verder vinden jullie in deze nieuwsbrief informatie over;

  • Nieuws vanuit de Nederlandse PAC centra’s; PAK Zuid
  • EPCUS
  • Nieuwe aansprekelijke podcast’s
  • Blog van Christine Franckx
  • Stichting Breukvlakken (Perdu)
  • Psychoanalyse en film.
  • Nieuws van de Belgische Vereniging voor Psychoanalyse 
  • Nieuws van de Nederlandse Vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie (NVPP)
  • Nieuws vanuit de Nederlandse Psychoanalytische Vereniging (NPAV)
  • Nieuws van het Tijdschrift Voor Psychoanalyse en haar Toepassingen (TVPa)

Nieuws vanuit de PAC centra’s, PAK Zuid

De Psychoanalytische Kern Zuid-Nederland, subregio Kring Zuid-Limburg, is verheugd jullie uit te nodigen voor een lezing van Marc Hebbrecht op 7 april te Maastricht. Als je fysiek aanwezig wilt zijn moet je snel zijn met aanmelden. Er zijn een beperkt aantal zitplaatsen.

Titel; Technische aspecten van droomduiding.

Mede onder invloed van het werk van Bion zijn analytici nu minder geïnteresseerd in het ontsluieren van de betekenis van de droom die als een afgewerkt product tijdens de psychoanalytische behandeling gepresenteerd wordt doch meer in de processen die tot de droomvorming leiden en in het vermogen te kunnen dromen. In tegenstelling met vroeger wordt het geheel van de analytische sessie beluisterd als een droom. Niet het ontsluieren van de betekenis van de droom staat op de voorgrond, wel het voortzetten van het droomproces wat leidt tot psychische transformatie en expansie van de bevattende capaciteit van de psyché. Vergeleken met de freudiaanse droomduiding is er meer aandacht voor de overdrachtelijke betekenis van de droom: welke impliciete boodschap ligt in de droom vervat en wat maakt deze duidelijk over de relatie met de therapeut? Ook de vraag waarom een droom aan een ander wordt verteld en wat voor een emotioneel impact hij heeft, verdient aandacht. Tenslotte bevat de manifeste droom van de patiënt vaak een commentaar op de werkwijze van de analyticus en kunnen we via de droom een supervisieboodschap vernemen. De bedoeling van deze lezing is te illustreren hoe recente inzichten worden gebruikt in het psychoanalytisch werk met dromen. 

Personalia:
Marc Hebbrecht is psychiater, psychotherapeut en psychoanalyticus. Hij is opleider bij de Belgische Vereniging voor Psychoanalyse waarvan hij ook de wetenschappelijke secretaris is. Verder is hij verbonden aan de postgraduaat opleidingen in de psychoanalytische therapie van de KU Leuven en de integratieve psychotherapie van UAntwerpen.
Hij is werkzaam in Tongeren (in de buurt van Maastricht) en in het UPC KU Leuven, campus Kortenberg.
Hij publiceerde meerdere wetenschappelijke artikelen en een paar boeken over de droom en heeft zich ook verdiept in thema’s zoals psychodynamische psychiatrie, narcisme en overdrachtsliefde. 

Locatie; Hybride vorm Lumière Bassin 88 te Maastricht of online
Tijdstip; 
aanvang Zoom meeting 20:00
Voorzitter van de avond: 
Paul Wijts

Start Lezing: 20:15 uur

Leden van de NPAV, van de NVPP en niet-leden met een BIG registratie kunnen zich melden. Aanmelden -onder vermelding van naam, lidmaatschap NPAV, NVPP of BIG registratie en je keuze voor live of online- via; Angela Binken, NPAV; Klik info (info@NPAV.nl)

EPCUS

In deze nieuwsbrief ook alvast de aankondiging van het 7e Europese psychoanalytische congres (hybride van vorm) voor universiteitsstudenten en recent afgestudeerden, van 29 sept – 1 oktober 2022. Als je de bijeenkomst fysiek wil bijwonen, na al de gestreamde bijeenkomsten van afgelopen tijd, is het verstandig om je op tijd in te schrijven. Er komen namelijk zeer interessante en prominente sprekers. Onder andere gaat onze gewaardeerde collega organisator Christine Franckx spreken. Houdt deze datum vrij!

7TH EUROPEAN PSYCHOANALYTIC CONFERENCE FOR UNIVERSITY STUDENTS

Zie de uitnodiging van EPCUS hieronder;

The focus of this year’s EPCUS conference will be repetition and transformation, significant concepts for understanding the structure of the psyche, progressive and regressive flows of human development, and elementary constituents of the process of psychoanalysis. Related topics will be addressed as well: psychic work, mourning and renunciation, and the question of discontinuity and time. In connection with this, we will present an introductory overview of contemporary psychoanalytic theory and practice. 

The tendency to repeat satisfying experiences in life, in the interest of the so-called pleasure principle, is not difficult to understand. However, human beings can also be prone to repeat painful, sometimes traumatic experiences, often rooted in early childhood. These repetitions can cause stagnation and destruction and may prevent further development, change, and growth. In psychoanalysis, such dreadful repetitions can come to the fore and by that a process of transformation can take place. This enables new forms of relating to ourselves and to others. 

Prominent European psychoanalysts will illustrate both sides of such repetition and transformation, using examples from psychoanalytic treatments well as from other social, political and cultural phenomena. 

Alexander Janssen, Mercedes Puchol, Jasminka Šuljagić, Martin Teising 

Presenters: Heribert Blass, Christine Franckx, Orna Hadary, Anna Maria Nicolò, Mercedes Puchol, Mark Solms, MartinTeising, Majlis Winberg Salomonsson. 

This conference is of interest for university students and recent graduates, especially in medicine, psychology and othercultural or language sciences. All presentations will be in English.  

Venue: The House of the European Psychoanalytical Federation in Brussels, Belgium Date: Thursday, 29th September -Saturday, 1th of October 2022
Costs: 30 € 

For further information, please contact Frank Goderniaux: frank.goderniaux@epf-fep.eu, Alex Janssen:a.m.janssen@xs4all.nl, Martin Teising: teising@t-online.de, Jasminka Šuljagić: jasminkasuljagic@gmail.com, or Mercedes Puchol: mpuchol@futurnet.es 

Wil je meer weten over EPCUS? Je kunt EPCUS volgen op social media; http://www.instagram.com/epcus_epf/ en http://www.facebook.com/epcus/

Podcast’s

Paul Moyaert

Ik wil twee podcast’s onder de aandacht brengen. De eerste is een aflevering van Centre Erasme, over Freud. Deze wordt door Paul Moyaert heel aansprekelijk verteld. Je kunt deze podcast volgen via https://cdn.transistor.fm/file/transistor/m/shows/12720/b63139a9e2b4c08ae2bc5724f94ec9d1.mp3 En via spotify: https://open.spotify.com/episode/4GVL3IquippMiCLpJtJxBV?si=jS7qhOpHQ6KqNSSpqjEgUQ

the Hidden Spring, A journey to the source of consciousness

Een andere interessante podcast is van de IPA podcast ‘Talks On Psychoanalysis’ waar Mark Solms spreekt over zijn laatste boek ‘the Hidden Spring: A journey to the source of Consciousness’. (Hij is overigens ook één van de sprekers van bovenstaand congres van EPCUS). Hij belicht in deze podcast, in tien duidelijke principes zijn gedachten. Hij neemt ons mee in hoe volgens hem de bron van bewustzijn nauw verbonden is met onze affecten, en traceert de belangrijkste concepten van de psychoanalyse in het licht van de meest recente neurowetenschappelijke ontdekkingen. Hij doet dat -zoals vele van zijn lezingen- met een bewonderenswaardige helderheid. https://www.podbean.com/ew/pb-c8ymr-1041d2e

Blog

Greta Thunberg

Dit keer wil ik de blog van onze collega organisator Christine Franckx belichten, ‘Children’s Minds in the Line of Fire, How dare you’.

De blog staat op de website van IPA World, (the committee on child and adolescent Psychoanalysis). Zeer lezenswaardige blog!

How dare you! Christine Franckx

‘Greta Thunberg is als Antigone die de orde wil herstellen die door de vorige generatie werd geschonden’

Stichting Breukvlakken en Perdu

Breukvlakken Biografieën Project Perdu, Seizoen 2021 – 2022: in het teken van mannelijkheid

donderdag 12 mei 2022:

In Literair Theater Perdu in Amsterdam zal Christien Brinkgreve spreken over haar biografie van Herman Hertzberger (1932), De ruimte van Herman Hertzberger (Uitgeverij Atlas Contact, 2021). Psychoanalytica Martine Groen reageert daarop. Met moderator Annelies van Hees worden de nieuwe inzichten geanalyseerd

Herman Hertzberger is een van de belangrijkste Nederlandse architecten. Tot zijn bekendste gebouwen behoren Centraal Beheer in Apeldoorn, Tivoli Vredenburg in Utrecht, het Chassé Theater in Breda, het ministerie van Sociale Zaken in Den Haag, internationale projecten zoals wooncomplexen in Duitsland en Japan en zijn vele scholen in binnen- en buitenland.

Hertzberger richt zich op wat mensen nodig hebben: naast geborgenheid ook uitzicht, naast een eigen plek ook het gevoel deel uit te maken van een groter geheel. Hij wil als architect de ruimtelijke condities scheppen voor samenleven. In zijn biografie maken we kennis met zijn achtergrond, de buurt waarin hij opgroeide, de personen die hem gevoed en gevormd hebben.

Van 20:00 tot 21:30 wordt de biografie van Herman Hertzberger besproken door biograaf Christien Brinkgreve,.

Waar:
Literair Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam

Hoe laat:
Inloop vanaf 19.30
Presentaties en nagesprek van 20:00 tot 21.30

Kaartverkoop voor aanwezigheid of livestream:
perdu.nl

Psychoanalyse en film

De film die in april gedraaid gaat worden is; ‘AN’
(Naomi Kawase / JP / 2015 / JP gesproken, NL ondertiteld / 117’)
Een man verkoopt in zijn kiosk dorayaki in An. Die Japanse
pannenkoekjes zijn gevuld met een zoete rodebonenpasta, die
‘an’ heet. Zijn zaak begint te floreren zodra de oudere vrouw
Tokue aanbiedt de pasta voor hem te bereiden. Maar wat vormt
de achtergrond van haar hulpvaardigheid?

De film wordt ingeleid door psychoanalytici, (zie onderstaande sprekers), en na de film is er ruimte om van gedachten te wisselen over de film en de inleiding. Komt allen!


06/04/22 19.30u. | LUMIÈRE Maastricht
Spreker: Jos van Eijk
13/04/22 n.n.t.b.* | LHC Utrecht
Spreker: Neeltje Beusmans
20/04/22 20.00u. | KETELHUIS Amsterdam
Spreker: Neeltje Beusmans
20/04/22 19.30u. | LUX Nijmegen
Spreker: Jos van Eijk

Nieuws van de Belgische Vereniging voor Psychoanalyse

Over de relatie container/contained en symbolisatie.
18/05/2022 – Diana Messina-Pizutti  en  Marc Hebbrecht

Via de relatie tussen de container (de ontvangende psyche) en het contained (de inhoud) worden de ruwe emotionele en zintuiglijke ervaringen van de baby ontvangen, gedragen en getransformeerd door de moederlijke rêverie. De moeder stemt zich af op de behoeften van haar kind, maar ook, en vanaf het prille begin, door haar vermogen tot rêverie, kent zij psychische kwaliteiten toe aan de ruwe emoties van de baby en transformeert zij deze in beelden, affecten en gedachten. Hierdoor wordt de ruimte van de symbolisering geopend. De relatie container-contained zal worden verinnerlijkt door de baby, die op die manier een vermogen ontwikkelt om te dromen, te denken en in contact te komen met zijn gevoelsleven. De vraag wordt gesteld hoe deze container-contained relatie als basis kan dienen voor het begrijpen van impasses in psychotherapie en psychoanalyse?  De relatie tussen de container en het contained is een dynamische relatie die symbiotisch, commensaal of parasitair kan zijn. De relatie tussen container en inhoud komt ook naar voor in de symbolisering die o.a. in de droom tot uiting komt. Is de droom een container of een contained?  Moederlijke rêverie, receptiviteit en alfa-functie (een basisconcept van Bion) zijn factoren die bijdragen tot de functie van de psychische container. In de lezing wordt onderzocht hoe deze concepten bijdragen tot de psychoanalytische benadering van dromen?

Inschrijven; HTTPS://WWW.PSYCHANALYSE.BE/NL/EVENT/RACONTE-MOI-LA-PSYCHANALYSE-ACTUALITE-DES-CONCEPTS/

PRAKTISCHE INFO : HYBRIDE-VORM 20.30-22.30 IN HET HUIS VAN DE PSYCHOANALYSE, EMILE CLAUSSTRAAT 49, 1050 BRUSSEL OF VIA ZOOM.

Nieuws van de NVPP

Een zeer interessante webinar van de NVPP op 21 april 2022:

‘Webinar psychoanalytische visie op groepen’, door Corine van der Veer.

Met een psychoanalytische bril naar groepsprocessen kijken geeft ons meer inzicht in onbewuste dynamiek van groepen, en helpt ons ook te begrijpen waarom individuen zich vaak zo anders gedragen in groepen dan we verwachten, inclusief wijzelf. In deze online lezing worden een paar psychoanalytische groepstheorieën geïntroduceerd die direct meer grip geven op behandelgroepen en teams.

Corine van der Veer is gz-psycholoog, psychoanalytisch- en groeps-psychotherapeut, werkzaam in eigen praktijk in Nijmegen. Daarnaast is zij o.a. docent groepspsychotherapie bij RINO Zuid.

Dit webinar maakt deel uit van een reeks over de toepassing van de psychoanalytische psychotherapie, in een andere setting dan de bekende individuele behandeling bij volwassenen. Eerder kwamen aan bod: psychoanalytische partnerrelatietherapie en kinder- en jeugdpsychotherapie. Ook deze lezing is interactief van opzet.

Voor wie? Voor professionals die geïnteresseerd zijn in het psychoanalytische gedachtegoed. Ook leden van de verenigingen zijn welkom!

Praktische informatie 20.00 – ca. 21.15 uur. Er zijn geen kosten verbonden aan deelname aan  het webinar. Opgeven kan via Ina Wolff, info@nvpp.nl . Na inschrijving zal enkele dagen van tevoren per email een link toegestuurd worden.

Nieuws vanuit de NPAV

Blok 9 van de collegereeks gaat binnenkort van start met als thema;

‘De taal van het onbewuste’

Hoe manifesteert het onbewuste zich en hoe zien we het terug in de behandelkamer. De lezingen worden gegeven door Edwin Bouwman. 

Wanneer? 11-5, 25-5, 8-6, en 29-6 

Locatie: Olympiaplein 2, 1076AB, Amsterdam

Tijdstip: woensdagavonden (data hierboven) van 19.30 – 21.30

aanmeld link

Informatie:  info@collegepsychoanalyse.nl

Kosten: € 50,- per blok

Aanmelden: Meld je aan via de link.

Nieuws van het TVPa

Het Tijdschrift voor Psychoanalyse en haar toepassingen biedt een geweldige mogelijkheid; Je kunt een gratis proefabonnement nemen. Dit bestaat uit één papieren nummer en twee weken toegang tot de laatste twee nummers.

Het proefabonnement wordt na afloop van de proefperiode automatisch stopgezet. Je ontvangt kort voor het einde van het proefabonnement een e-mail met de mogelijkheid je proefabonnement om te zetten in een volledig abonnement.

Hun voorjaarsnummer verschenen.

In dit nieuwste nummer van het Tijdschrift voor Psychoanalyse en haar toepassingen vindt je vier uiteenlopende artikelen. Marike Steeman schrijft over de kunstenaar Rothko. Het Tijdschrift biedt trouwens dit artikel gratis aan. Peter Vermeulen schrijft over een fascistische versus een democratische mentaliteit; Erik Plass gaat in op de intersubjectiviteit in het werk van Jean Laplanche en Jos Dirkx introduceert het begrip ecopsychoanalyse. Daarnaast zijn ook de rubrieken ‘Naast de bank’, Histories, Scènes, Verslagen en Boeken opgenomen.

Kortom, zeer de moeite waard.

Delen

Tot zover deze nieuwsbrief waarin ik onder andere het heugelijke nieuws kon brengen dat het mogelijk is om je in te schrijven voor de summeruniversity psychoanalyse van 4 -8 juli 2022. Het zou fijn zijn als je deze nieuwsbrief wil delen met medestudenten, of andere geïnteresseerden. Dat wordt door ons zeer gewaardeerd! Iedereen kan zich aanmelden voor de nieuwsbrief op onze website. Je krijgt dan een regelmatige update van actuele psychoanalytische lezingen, boeken, films, opleidingen en andere psychoanalytische informatie én natuurlijk een update over onze summeruniversity. Dus, zegt het voort!

Met een hartelijke groet, namens de organisatie van de SummerUniversity Psychoanalyse,

Marion Wolfis