Nieuwsbrief januari 2022

Marion Wolfis  |  10 januari 2022  |  Nieuwsbrieven


Beste allen,

Allereerst wensen we iedereen een gezond 2022 toe. We verheugen ons erop dat we komend jaar weer zaken kunnen uitwisselen die ons inspireren en verrijken!

Geheimen Gonzen

Van 4- 8 juli 2022 komen we bijeen voor de 8e editie met het thema: Geheimen Gonzen.  We hebben dit keer weer een rijk gevuld programma, waarin we geheimen op vele manieren gaan verkennen; Er komen onder andere mooie voordrachten van gerenommeerde psychoanalytici en aankomende talenten. Ook zijn er verschillende klinische seminars. Wederom is er een analyse van een film. En er zijn presentaties over de geheimen in de kunst en muziek.

We hopen vooralsnog live bijeen te komen op de Uva, weliswaar ge(mond)maskerd, maar onze blikken zullen elkaar vast vinden. Er zijn in ieder geval genoeg momenten om elkaar te ontmoeten. 

Over de inhoud van de presentaties en inschrijving zullen we jullie later informeren.

Psychoanalytische activiteiten

Verder staan er de komende maanden de volgende psychoanalytische activiteiten op de agenda:

  • De voorlichtingsavond van de Nederlandse Psychoanalytische Vereniging (NPAV)
  • start van het blok over Dromen van de collegereeks psychoanalyse
  • presentatie van de stichting Breukvlakken.

Voorlichtingsavond NPAV 9-2-2022

NPAV, Olympiaplein 2

Betreft: De opleiding tot Psychoanalyticus voor volwassenen en/ of kinderen en adolescenten.

De Nederlandse Psychoanalytische Vereniging (NPaV) verzorgt een door de International Psychoanalytical Association (IPA) erkende opleiding tot psychoanalyticus voor volwassenen en kinderen /jeugdigen.

Doel van deze opleiding is het zelfstandig kunnen verrichten van zowel psychoanalyses als ook van psychotherapie “on analytic lines”.Tot de opleiding kunnen worden toegelaten:

a. zij die in het bezit zijn van een relevante BIG-registratie (psychiaters, klinisch psychologen, psychotherapeuten) of daartoe in opleiding zijn.

b. artsen en GZ-psychologen. Voor hen is het een vereiste dat eventuele hiaten in kennis en ervaring moeten worden aangevuld.

Voor de opleiding is het verplicht zelf in leeranalyse te gaan bij een opleider van de NPaV.Het theoretisch onderwijs betreft een 4 tot 5 jarige cursus in gegeven door ervaren psychoanalytici over de psychoanalytische uitgangspunten en de stromingen zoalsdeze zich in de loop van de tijd ontwikkeld hebben.Het technisch onderwijs wordt gegeven in de vorm van langlopende seminaars waarin door onderlinge uitwisseling klinische vaardigheden ontwikkeld worden.Voor het afronden van de opleiding is het vereist twee psychoanalyses en twee psychoanalytische therapieën te verrichten onder intensieve supervisie.Vervolgens tot het houden van een maidenspeech over een van de psychoanalyses.

De toelatingsprocedure voor deze opleiding vraagt tijd en zorgvuldigheid. Daarom kunnen wij bij aanmeldingen na 15 mei niet garanderen deze voor september te hebben afgerond.

Inschrijving voor deze voorlichtingsavond bij het secretariaat van de NPaV: info@npav.nl.Wij heten iedereen die belangstelling heeft van harte welkom om contact met ons op te nemen.Informatie bij Angela Binken of Annick Grove, te bereiken op het secretariaat van de NPaV, 020-6737389 (ma + do), Olympiaplein 2, 1076 AB AmsterdamOlympiaplein 2, 1076 AB Amsterdam. Tel: 020-6737389. Mail : info@npav.nl

Programma

Datum: woensdag 9 februari 2022

Tijd: 20.00 tot 22.00 uur

20.00 -20.05 Ontvangst

20.05 -20.25 Nelly Vlietstra-Zock, voorzitter Opleidingscommissie zal u welkom heten en de avond inleiden door te vertellen over inhoud en structuur van de opleiding tot psychoanalyticus voor volwassenen

20.25 – 20.45 Arjen Schut, opleidingsanalyticus voor kinderen en volwassenen zal in aanvulling hierop een en ander specifiek toelichten over de opleiding tot kinder- en adolescenten analyticus

20.45 -21.30 Merle Heinemeijer, voorzitter van Cursuscommissie zal u meer in detail vertellen over de inhoud van de cursus.

21.30 -22.00 Gesprek met twee kandidaten die uw vragen over het volgen van de opleiding kunnen beantwoorden en er is mogelijkheid tot het verkrijgen van verdere informatie.

Collegereeks psychoanalyse, Dromen

Ook willen we jullie attenderen dat er in de collegereeks psychoanalyse weer een nieuw blok start in februari: ‘Wat je droomt ben je zelf’, de lezingen worden gegeven door Tinka Prast.

De data zijn: 16 februari, 2 maart, 16 maart en 30 maart 2022

‘In dit blok gaan we aan de slag met de plaats en betekenis van de droom in de psychoanalyse. Naast een inleiding zal er elke avond gelegenheid zijn om ook actief met eigen dromen te werken’. Je hoeft niet eerder iets gevolgd te hebben om deel te nemen. Inschrijven is nog mogelijk. 

De collegereeks is bedoeld voor studenten en pas afgestudeerden. Ook mensen die begonnen zijn aan een klinische vervolgopleiding zijn welkom. Je krijgt les van ervaren psychoanalytici over theorie en praktijk. 

Info en aanmelding: www.collegepsychoanalyse.nl

Tijdstip: 4 woensdagavonden van 19.30-21.30

Kosten: 50,- voor 4 avonden, incl certificaat

De ruimte van Herman Herzberger, Stichting Breukvlakken

Verder willen we jullie aandacht ook vragen voor een interessante presentatie van de Stichting Breukvlakken, i.s.m. de Stichting Psychoanalyse en Cultuur. Zij organiseert op 10 februari 2022 de derde avond in het nieuwe seizoen van de succesvolle reeks ‘De biografie in de psychoanalyse’.

In Literair Theater Perdu in Amsterdam zal vanaf 20 uur Christien Brinkgreve spreken over haar biografie van Herman Hertzberger (1932), De ruimte van Herman Hertzberger (Uitgeverij Atlas Contact, 2021).

Herman Hertzberger is een van de belangrijkste Nederlandse architecten. Tot zijn bekendste gebouwen behoren Centraal Beheer in Apeldoorn, TivoliVredenburg in Utrecht, het Chassé Theater in Breda, het ministerie van Sociale Zaken in Den Haag, internationale projecten zoals wooncomplexen in Duitsland en Japan en zijn vele scholen in binnen- en buitenland.

Hertzberger richt zich op wat mensen nodig hebben: naast geborgenheid ook uitzicht, naast een eigen plek ook het gevoel deel uit te maken van een groter geheel. Hij wil als architect de ruimtelijke condities scheppen voor samenleven. In zijn biografie maken we kennis met zijn achtergrond, de buurt waarin hij opgroeide, de personen die hem gevoed en gevormd hebben.

Schrijvers en psychoanalytici ontmoeten elkaar in Perdu in hun liefde voor de biografie. Ze gaan met elkaar in gesprek en zoeken naar sporen uit het verleden in het heden. Werkwijze, uitgangspunten en overeenkomsten komen aan de orde. Verschillen worden niet geschuwd.

Van 20:00 tot 21:30 wordt de biografie van Herman Hertzberger besproken door biograaf Christien Brinkgreve, psychoanalytica Martine Groen reageert daarop. Met moderator Annelies van Hees worden de nieuwe inzichten geanalyseerd.

Waar: Literair Theater Perdu, Kliveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam

Hoe laat: Inloop vanaf 19.30

Presentaties en nagesprek van 20:00 tot 21.30

Kaartverkoop voor aanwezigheid of livestream: Stichting Perdu

Een hartelijke groet, namens de organisatie van de Summer University Psychoanalyse!

Marion Wolfis

http://www.psychoanalysesummer.nl