Nieuwsbrief november 2018

  |  11 november 2018  |  Nieuwsbrieven


[et_pb_section bb_built=”1″ admin_label=”section” fullwidth=”off” specialty=”off” transparent_background=”on” allow_player_pause=”off” inner_shadow=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” padding_mobile=”off” make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” make_equal=”off” use_custom_gutter=”off” background_color=”rgba(255,255,255,0)” custom_padding_tablet=”50px|0|50px|0″ custom_padding_last_edited=”on|desktop”][et_pb_row make_fullwidth=”off” use_custom_width=”off” width_unit=”on” use_custom_gutter=”off” padding_mobile=”off” allow_player_pause=”off” parallax=”off” parallax_method=”off” make_equal=”off” parallax_1=”off” parallax_method_1=”off” parallax_2=”off” parallax_method_2=”off” column_padding_mobile=”on” background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial”][et_pb_column type=”4_4″][et_pb_post_title title=”on” meta=”on” author=”on” date=”on” categories=”on” comments=”on” featured_image=”on” featured_placement=”below” parallax_effect=”on” parallax_method=”on” text_orientation=”left” text_color=”dark” text_background=”off” text_bg_color=”rgba(255,255,255,0.9)” module_bg_color=”rgba(255,255,255,0)” title_all_caps=”off” use_border_color=”off” border_color=”#ffffff” border_style=”solid” date_format=”d F Y” background_color=”rgba(255,255,255,0)” parallax=”on” /][et_pb_text background_position=”top_left” background_repeat=”repeat” background_size=”initial” _builder_version=”3.17.6″ module_alignment=”left”]

Beste Allen,

Het duurde even, maar deze nieuwe editie van de nieuwsbrief komt met tromgeroffel: het thema voor de Summeruniversity 2019 is bekend!

Onze verbeeldingskracht is voor de overleving van homo sapiens van enorm belang geweest, zo stelt de schrijver Hariri in zijn bestseller Sapiens, a Brief History of Humankind. Het is niet alleen dankzij ons taligheid, maar specifiek dankzij ons unieke vermogen te geloven in iets wat niet bestaat, dat de mens zich in grote getale heeft weten te verenigen en zo haar krachten kon bundelen en de heerschappij ging voeren over andere diersoorten. Als psychoanalytici weten we dat de verbeelding wezenlijk is voor de individuele psychische ontwikkeling; taalverwerving- verbeelding – en de ontwikkeling van het denken, zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de dagelijkse praktijk van de psychoanalyse spreken we, via de uitnodiging tot vrije associatie, de verbeelding aan. Met behulp van ( dag)dromen, invallen, fantasieën van de analysand en ook via de reverie van de analyticus ontsluiten we het onbewuste, een wereld die niet direct zichtbaar is. In de huidige maatschappij spelen beelden en beeldvorming een nadrukkelijke rol; graag willen we een psychoanalytische invalshoek hierop belichten. En natuurlijk willen we met een psychoanalytische blik de verbeelding in verschillende kunstuitingen een plaats geven. Kortom, een week zal tekort zijn om het thema ‘verbeelding spreekt’ volledig recht te doen, maar we zijn vast van plan een veelzijdig én diepgaand programma samen te stellen voor onze komende SU editie.

Dus: Reserveer vast de week van maandag 1 t/m 5 juli voor een psychoanalytische onderdompeling in de verbeelding.

In oktober is de 14e psychoanalyse & film reeks weer van start gegaan. Iedere maand wordt in 4 verschillende filmtheaters in het land een film getoond die ingeleid wordt door een psychoanalyticus. Na afloop is er een nagesprek waarin inleider en publiek met elkaar van gedachten wisselen. Het thema dit jaar is Geheimen; een zeer vruchtbaar onderwerp voor de psychoanalyse en er zijn dit jaar mooie en interessante films geselecteerd. De openingsfilm van de reeks van dit jaar was het Nederlandse succesvolle drama Glückauf. In november zal ‘The Constant Gardener’ getoond worden. De flyer met het precieze programma vind je o.a op de website van de summeruniversity.

In de eerste helft van 2018 heeft Sabine ons in een persoonlijke column deelgenoot gemaakt van haar ervaringen na beëindiging van haar psychoanalyse. Sabine, dank voor het openhartige delen van je ervaringen. De intentie is dat de komende periode het stokje aan wisselende psychoanalytici wordt doorgegeven. Ze zullen een column schrijven waarbij de psychoanalyse in het dagelijks leven centraal staat. De eerste column in deze reeks staat inmiddels op de website.

Paul Verhaeghe, Vlaams psychoanalyticus en bekend schrijver en natuurlijk zeer bekend voor alle deelnemers aan eerdere SU. Hij is de afgelopen jaren een graag geziene gast geweest in ons Summeruniversity programma. Binnenkort zal een nieuw boek van hem verschijnen met de titel Intimiteit. Hieronder een link naar een essay van zijn hand:
http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2018/10/30/paul-verhaeghe-een-leven-dat-volledig-in-teken-van-concurrentie-staat-kan-geen-goed-leven-zijn.

tot zover het laatste nieuws, met psychoanalytische groet,
Simone Logtenberg

[/et_pb_text][/et_pb_column][/et_pb_row][/et_pb_section]