Nieuwsbrief november 2021

Simone Logtenberg  |  23 november 2021  |  Nieuwsbrieven


Beste allen,

Ondanks de stijgende covid-cijfers blijft film- en theaterbezoek vooralsnog mogelijk en zullen sommige symposia en congressen al dan niet met extra maatregelen of online toch nog doorgaan. Hier volgen enkele voorgenomen psychoanalytische activiteiten in de komende maand, vanzelfsprekend kunnen daarin nog aanpassingen komen:

+            Stichting Breukvlakken presenteert in de reeks Biografieën Project Perdu

De Stichting Breukvlakken, i.s.m. de Stichting Psychoanalyse en Cultuur, organiseert op 25 november 2021 van 7:30 pm – 9:30 pm, de tweede avond in het nieuwe seizoen van de succesvolle reeks DE BIOGRAFIE IN PSYCHOANALYSE.

In Literair Theater Perdu in Amsterdam zal vanaf 20 uur Rudi Wester spreken over haar biografie van Jef Last (1898-1972), Bestaat er een raarder leven dan het mijne? (Prometheus, 2021).

Jef Last was romancier, dichter, essayist, sinoloog, polyglot, vertaler en provo. Zijn leven lang was hij hartstochtelijk de vrijheid en gerechtigheid toegedaan, altijd opkomend voor de underdog in de maatschappij: de arbeider, de gekleurde volkeren, de homoseksuelen. Last was een moedig kapitein in de Spaanse Burgeroorlog en een dapper verzetsman in WO II. Maar ook was hij wel eens laf, hij verwaarloosde zijn gezin in hoge mate. Ambivalent, altijd. Gul en gierig, hetero en homo, chic en plat. Waar kwam die ambivalentie vandaan? Was het zijn onveilige jeugd? Was het zijn aangeboren dwarsheid?

Schrijvers en psychoanalytici ontmoeten elkaar in Perdu in hun liefde voor de biografie. Ze gaan met elkaar in gesprek en zoeken naar sporen uit het verleden in het heden. Werkwijze, uitgangspunten en overeenkomsten komen aan de orde. Verschillen worden niet geschuwd.

Van 20:00 tot 21:30 wordt de biografie van Jef Last besproken door biograaf Rudi Wester, psychoanalyticus Ton Stufkens reageert daarop. Met moderator Koen Hilberdink worden de nieuwe inzichten geanalyseerd.

Waar:

Literair Theater Perdu, Kloveniersburgwal 86, 1012 CZ Amsterdam

Hoe laat:

Inloop vanaf 19.30. Presentaties en nagesprek van 20:00 tot 21.30

Kaartverkoop voor aanwezigheid of livestream:

Stichting Perdu

+            STICHTING PSYCHOANALYSE & CULTUUR 4-12-2021, van 9:00-17:00 uur

Op de studiedag “Ziek van liefde, mystiek, erotiek en psychoanalyse”laten kenners van de mystieke traditie en deskundigen in psychoanalyse zich door elkaar inspireren om toch enigszins vat te krijgen op het heerlijk onoplosbaar raadsel van liefde en eros.
Liefde, erotiek? Een subtiel spel tussen minnaar en beminde. Wie jaagt op wie? Gaat het om veroveren en bezitten? Of zou het net andersom kunnen zijn, met verliezen en bezeten worden als ultiem doel? Het is een eindeloos eigengereid spel. Niet vreemd dat men ‘ziek van liefde’ kan worden. Slechts weinig theorieën hebben getracht dit fijnzinnig spel in kaart te brengen. De psychoanalyse is er een van. Zij noemt de mens door en door erotisch, want overal komt dit subtiele spel tot uiting, ook in de relatie van de patiënt met zijn therapeut, zelfs in de relatie van de mens tot zichzelf.

DE SPREKERS: Jan Cambien, psychoanalyticus/ Dephine Lecompte, dichter/ Erwin Mortier, schrijver/ Marc De Kesel, filosoof/ Veerle Fraeters,  Hadewijchspecialist/ Herman Westerink, filosoof

PRIJS: Participanten  75 euro, Donateurs  55 euro, Studenten  25 euro

Inclusief koffie, lunch en borrel.

Inschrijving via mail noodzakelijk:

trui.missinne@skynet.be

Storten geldt als definitieve inschrijving.

Graag overschrijven voor 27 november 2021 op

BE62 9791 3316 7261- Stichting Psychoanalyse en

Cultuur. Gelieve uw naam duidelijk te vermelden.

Inlichtingen:

trui.missinne@skynet.be

www.stichtingpsychoanalyseencultuur.eu

adres: Bijloke Campus, Gent. Adres: Jozef Kluyskensstraat, 9000 Gent, België. Indien de studiedag niet fysiek kan plaatsvinden wordt er een online alternatief aangeboden. 

+            Een Vrijdagavond lezing, van De Belgische School, op 10 december 2021 om 20:30

Myriam Van Gael, De betekenis van de Holocaust voor de hedendaagse psychoanalytische praktijk.

Waar? Adres: Château Malou, Allée Pierre Lévie 2, 1200 St-Lambrechts-Woluwe

Niet-leden: 15 €; studenten en werkzoekenden: 5 €

Inschrijving: ebp.bsp@gmail.com

+            Psychose bij jongeren: 30/11/2021 Kortenberg

https://www.upckuleuven.be/nl/agenda/psychose-bij-jongeren-symposium-met-boekpresentaties

+            Webinar door Jens de Vleminck op 21/12: lid van de Belgische School en auteur van o.a. ‘Freud als filosoof. Over seksualiteit, psychopathologie en cultuur’

https://www.upckuleuven.be/nl/agenda/geen-seroquel-maar-socrates-service-learning-filosoferen-met-kwetsbare-jongeren

Hartelijke groet, namens de organisatie van de Summer University !

Simone Logtenberg

www.psychoanalysesummer.nl