Nieuwsbrief ‘Het is Tijd’

Marion Wolfis  |  29 juni 2023  |  Nieuwsbrieven


Beste allen,

De tijd is bijna daar dat we gaan starten met de Summer University psychoanalyse van 2023. Over 3 dagen is het zover. Er zijn nog kaarten over dus je kan je nog inschrijven! Wil je je inschrijven, maar zoek je nog een slaapplek? Neem dan nog gauw contact op met Simone Logtenberg(contact@praktijklogtenberg.nl) voor meer informatie.

Wat gaan we na het weekend als eerste horen?

Als je alleen de maandag en de dinsdag wilt komen begin je met een lezing van Sylvia Janson, een zeer begenadigd spreekster, die geheel bij de tijd, over tijdloosheid van de psychoanalyse zal spreken. Ze heeft een tipje van de sluier opgelicht en het zal een mooie aftrap worden van deze jubileumeditie.

Nelly Vlietstra zal spreken over het ontstaan van continuïteit in de ontwikkeling. Heel interessant de ontwikkeling van de eerste jaren van het kind, ook als je met volwassenen werkt of wilt gaan werken!

Je zou kunnen zeggen dat we bij de kindertijd blijven met de volgende spreker, Ted van Lieshout. Hij spreekt het kind in ons aan met zijn boeken. Hij is zeer veelzijdig; schrijver van jeugd- en volwassen boeken, dichter, illustrator, grafisch ontwerper en beeldend kunstenaar. Simone Logtenberg gaat hierover met hem in gesprek.

Het is duizelingwekkend wat Thomas Hertog vervolgens met ons gaat delen. Hij is een internationaal gerenomeerd kosmoloog die met ons stil gaat staan bij het ontstaan van de tijd. Hij spreekt over zijn onderzoek samen met Stephen Hawking waar ze op zoek waren naar antwoorden op fundamentele vragen over ons bestaan. Weer een lezing die je niet mag missen deze week.

Dinsdag spreekt Jens De Vleminck over de actualiteit van Freuds analyse in ‘Waarom oorlog’. Hij heeft aangegeven dat hij zal spreken over hoe Freud’s analyse over ‘oorlog en vrede’ licht kan doen schijnen op de klinische actualiteit van het samenwerken in instituties en in multidisciplinaire teams. Jens De Vleminck gaat in op de vragen; ‘Wat laat Freuds tijdsdocument ons zien over onze huidige klinische praktijk, over het psychoanalytisch werken met onze patiënten, binnen en buiten de klassieke kaders, in de ruimere context van de geestelijke gezondheidszorg anno 2023?’.

Dan gaat Michel van Veen spreken over de tijd in het onbewuste. Hij brengt een klinisch verhaal over het nu, toen en straks in de overdracht. Over melancholie en psychic retreats, de psychische bevriezing van de tijd.

Die dinsdag gaat er ook ruimte zijn om alle kennis en ervaringen van deze twee dagen samen te verteren in de Working Through sessies.

En in het middagprogramma gaan we allemaal naar de film ‘Het zevende zegel’ kijken wat ingeleid gaat worden door Sacha Marlisa samen met Linde Luijenburg en Edwin Bouman.

En dit zijn nog maar de eerste twee dagen komende week! We hebben dit jubileumjaar een week vol mooie presentaties, parallelsessies en lezingen. We hopen dus ook jou daar te ontmoeten.

Inschrijven kan hier.

Tot ziens en een hartelijke groet, namens de organisatie van de Summer University Psychoanalyse

Marion Wolfis

http://www.psychoanalysesummer.nl

Twitter

Facebook