Nieuwsbrief mei Geheimen Gonzen, SU22

Marion Wolfis  |  30 april 2022  |  Evenementen, Nieuwsbrieven


Beste allen,

De aanmeldingen stromen binnen voor onze summer university psychoanalyse ‘Geheimen Gonzen’ 2022! Als jij je nog niet hebt ingeschreven en je denkt wel te gaan komen is het wijs om je nu in te schrijven. Dat kan hier. Daar vind je ook het programma.

Wijziging programma

Er is een wijziging in het programma gekomen. De lezing van Stijn Vanheule ‘Tussen code, boodschap en onzin: Lacan’s visie op wat psychotische ervaringen vertellen’ is verplaatst van vrijdag 8 juli naar maandag 4 juli om 13:30.

Hij zal dan vanuit Lacan’s visie op hallucinaties bespreken hoe psychotische ervaringen gestructureerd zijn en waarom deze steeds ook de uitdrukking zijn van een onbewuste waarheid. Hij zegt dat de specifieke vormentaal van de psychose het lastig maakt om deze te lezen, wat hij precies een van de grote uitdagingen vindt in het klinisch psychoanalytisch werk met psychose.

De lezing van Marion Wolfis over ‘De geheimtaal van poëzie en beeldende kunst’ zal in plaats van maandag 4 juli op vrijdag 8 juli om 13:30 uur gaan plaatsvinden.

Verder in deze nieuwsbrief;

 • ‘Het geheim’ van Anna Enquist
 • Reminders
 • Podcast tip
 • Het Inter-regionale Encyclopedisch Woordenboek Psychoanalyse (van het IPA)
 • Studiedag Stichting Psychoanalyse en Cultuur
 • Nieuws van de Belgische School voor psychoanalyse 
 • Symposium over trauma
 • Nieuws vanuit de Nederlandse Psychoanalytische Vereniging (NPAV)
 • Webinar van de Poolse vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie, ‘Couple and Family Psychotherapy’ 
 • Webinar van het ‘Lockdown dreams-team’

Boek. ‘Het geheim’ van Anna Enquist

Over gonzende geheimen gesproken! Dit is een boek over hoe alles-overweldigend een geheim kan zijn in een levensgeschiedenis. ‘Het geheim’ is geschreven door Anna Enquist (het pseudoniem van de Nederlandse psychoanalytica, schrijfster en dichteres Christa Widlund-Broer). 

Alles wat je voelt moet je vertalen in techniek. Als je speelt moet dat tweetalig zijn. Wie alleen in de technische taal kan spelen is misschien virtuoos, maar saai. Wie alleen de gevoelstaal spreekt is expressief, maar onbeheerst. Het geheim is de tweetaligheid. Als je dat met je eigen geheim combineert kan geen luisteraar de radio uitzetten straks.

Het geheim, Anna Enquist. 2015 De Arbeiderspers

Een man denkt dat zijn ex-vrouw, de pianiste Wanda Wiericke, in Amerika woont en werkt. Maar op een avond leest hij in de krant dat zij begin jaren tachtig door ziekte gedwongen werd haar muzikale carrière op te geven. Wanneer hij weet dat ze zich heeft teruggetrokken in een dorpje in de Pyreneeën stapt hij in zijn auto met het vaste voornemen haar te zoeken.
Heden en verleden wisselen elkaar af in Het geheim. Het heden afwisselend gezien door de ogen van de man en de vrouw. Daartussendoor, in korte scènes, ontvouwt zich de levensgeschiedenis van Wanda Wiericke, waarin geheimen een grote rol spelen. Uiteindelijk kan alleen de muziek troost bieden. 

Reminders

PAC West lezing ‘De therapeut als saboteur’

Reminder. Klik hier voor meer informatie

Marc Hamburger, woensdag 8 juni 20.00-21.30 uur, Museum Oud Overschie

Perdu, stichting breukvlakken, De ruimte van Herman Hertzberger

Live en livestream. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

12 mei, 19:30 inloop, 20:00-21:30

Perdu, stichting Breukvlakken, Waarom Oorlog, van Freud tot Poetin

Live en livestream. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

8 mei 15:00 uur (inloop 14:30 uur)

Belgische Vereniging voor Psychoanalyse, Over de relatie container/contained en symbolisatie.

Live en livestream. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

18 mei 20:30-22:30

NPAV, Collegereeks ‘de taal van het onbewuste’

Live. Klik hier voor meer informatie en aanmelding.

Start 11 mei, de woensdagavonden, 19:30-21:30

Lezingen reeks psychoanalyse en kunst (Londen)the Maudsley Lectures in Psychoanalysis 

livestream. Klik hier voor meer informatie en aanmelding (of; zie vorige nieuwsbrief). NB 9 mei sluit de inschrijving!

Podcast tip:  Harvey Schwartz

Deze podcast van Harvey Schwartz heet ‘Op en Naast de bank’, Psychoanalysis On and Off the Couch. Dit is een leuke en interessante podcast serie waarin psychoanalyticus Harvey Schwartz elke keer een interview houdt met iemand die hij heeft uitgenodigd. Je zou eens kunnen zoeken -in deze al lang lopende- podcast serie welk onderwerp je aanspreekt. In zijn laatste podcast heeft hij Michael Diamond uitgenodigd. Dit interview gaat over: ‘The Masculine Trajectory and the Development of Male Interiority’. 

“The father carries the separation function which is very important in terms of progressive differentiation from the mother rather than forceful opposition. It rests on something else that I think that we in psychoanalysis don’t take seriously enough – though Peter Blos did when he talked about the isogender attachment. The father also has to be an attracting object to the little boy – not just the separating object, but the attracting object. The little boy wants to desire the father and the love of the father – the whole homoerotic connection with the father, wrestling with the father, touching the father’s beard – all the beautiful sensual aspects of the male to male relationships that are inherent in the early dyadic father – son relationship.”

Michael Diamond, in Psychoanalysis On and Off the Couch.

Het Inter-regionale Encyclopedische Woordenboek Psychoanalyse (van het IPA)

De IPA world heeft nu een eigen encyclopedie van psychoanalyse op haar website staan. De lemma’s worden grondig beschreven en zijn zeer goed te gebruiken als naslagwerken voor studie en voor verdere studie. 

Hieronder vindt je de huidige lijst van lemma’s die worden beschreven. De lijst wordt overigens steeds verder aangevuld met nieuwe lemma’s. Wanneer dat gebeurt maken ze daar melding van op hun website.

IPA INTER-REGIONAL ENCYCLOPEDIC DICTIONARY OF PSYCHOANALYSIS

CONTENTS

AMAE, 2

CONFLICT, 14

CONTAINMENT: CONTAINER-CONTAINED, 66

COUNTERTRANSFERENCE , 79

EGO PSYCHOLOGY, 109

ENACTMENT, 197

INTERSUBJECTIVITY, 217

NACHTRÄGLICHKEIT, 293

OBJECT RELATIONS THEORIES (ORT) , 328

PROJECTIVE IDENTIFICATION

Stichting Psychoanalyse en Cultuur studiedag

De studiedag van de stichting Psychoanalyse en Cultuur, Ziek van liefde -mystiek, erotiek en psychoanalyse, is inmiddels twee keer niet door kunnen gaan. De nieuwe datum is zaterdag 17 september 2022, de tijden en locatie zijn ongewijzigd. Drie keer is scheepsrecht. Laten we hopen voor hen en voor ons dat een virus niet weer roet in het eten gooit! 

NB: Er is een speciaal studententarief. In hun uitnodiging voor het symposium staat het volgende;

“Liefde, erotiek? Een subtiel spel tussen minnaar en beminde. Wie jaagt op wie? Gaat het om veroveren en bezitten? Of zou het net andersom kunnen zijn, met ‘verliezen’ en ‘bezeten worden’ als ultiem doel? Het is een eindeloos eigengereid spel. Niet vreemd dat men ‘ziek van liefde’ kan worden. 

Slechts weinig theorieën hebben getracht dit fijnzinnig spel in kaart te brengen. De psychoanalyse is er een van. Zij noemt de mens door en door erotisch, want overal komt dit subtiele spel tot uiting, ook in de relatie van de patiënt met zijn therapeut, zelfs in de relatie van de mens tot zichzelf. Het klinkt ons, modernen, vast vreemd in de oren, maar wanneer Teresa van Avila het over haar liefde voor God heeft, is het opnieuw dit subtiele spel dat in het oog springt. Dat haar liefde God betreft, maken de eigenzinnige regels waarnaar het luistert verrassend duidelijk. De liefdespoëzie van Johannes van het Kruis mag dan vroom bedoeld zijn, iedere jongen, ieder meisje kan die vandaag gerust plagiëren als hij zijn of haar liefste schrijft/appt: succes verzekerd. 

Op de studiedag “Ziek van liefde” laten kenners van de mystieke traditie en deskundigen in psychoanalyse zich door elkaar inspireren om toch enigszins vat te krijgen op het heerlijk onoplosbaar raadsel van liefde en eros”. 

Participanten 75 euro Donateurs 55 euro Studenten 25 euro. Inclusief koffie, lunch en borrel.

Inschrijving via mail noodzakelijk: trui.missinne@skynet.be
Storten geldt als definitieve inschrijving.
Graag overschrijven op BE62 9791 3316 7261- Stichting Psychoanalyse en Cultuur. Gelieve uw naam duidelijk te vermelden. 

Inlichtingen: trui.missinne@skynet.be 

Nieuws van de Belgische school voor psychoanalyse

Open klinische Studiedag van de Belgische School voor psychoanalyse

Op 20 mei tussen 9:00-17:00 uur vindt de open klinische studiedag van de Belgische School voor Psychoanalyse plaats. Met als thema: ‘Psychose, lichaam en instituut‘.

 • Programma:
 • 9u00 Onthaal 
 • 9u30 Welkom door Jan Cambien 
 • 9u45 Psychose en instelling Philippe Goossens 
 • 10u30 Discussie met de zaal Moderator: Ilse Deurinck 
 • 10u50 Koffiepauze
  11u15 Kenzaburo Oë – en de analyticus als co-onderzoeker – in een poging om de gekheid te bemeesteren. De Ander en het lichaam Trees Traversier 
 • 12u00 Discussie met de zaal Moderator: Pieter Vercaeren 
 • Lunch 
 • 13u45 3 Parallelle werkgroepen 
  • (1) Psychose
   Lut De Rijdt en Pieter Vercaeren 
  • (2) Lichaam
   Ludi Van Bouwel en Trees Traversier 
  • (3) Instituut
   Sophie Guiot, Ilse Deurinck en Barbara Haverhals 
 • 15u30 Plenair 
 • 16u30 Receptie 

9:00-17:00 Congrescentrum, UPC KU Leuven, Leuvensesteenweg 517, 3070 Kortenberg Programma en verdere inlichtingen hier. Inschrijvingen: 65€; studenten: 25 €

Symposium over trauma

Datum: 17-6-2022

Tijd: 9:00 uur – 17:15 uur

Locatie: Wetstraat 31, 9940, Evergem

Inschrijving op de website van het psychiatrisch centrum Gent-Sleidinge vzw. 

www.pcgs.be

Nieuws vanuit de Nederlandse Psychoanalytische Vereniging (NPAV)

Studiedag NPAV, Idealiseren

Deze studiedag van het NPaV op zaterdag 1 oktober 2022 heeft als thema IDEALISEREN.

Hierbij hun uitnodiging:

“Het programma is rond en het belooft een mooie dag te worden. In lezingen en workshops zal het thema idealiseren vanuit verschillende invalshoeken belicht worden. 

Frans Schalkwijk, Marly Horsch, Mariëtte Kester en Bastiaan van Dongen geven ’s morgens , in kleine groepen, workshops.

Alvast een inkijkje in de workshop van Frans Schalkwijk:  ‘Maak kennis met hoe een analyticus luistert’;

‘Het luisteren van analytici lijkt vreemd, want bij wijze van spreken luisteren we nauwelijks naar de concrete inhoud. Veel interessanter is namelijk wat de patiënt over zijn zelfbeeld lijkt te vertellen. Welke conflicten, angsten of schaamte belemmeren de innerlijke vrijheid? Minstens net zo belangrijk is hoe hij of zij anderen beleeft en hoe hij of zij het gemeenschappelijke speelveld vorm geeft. Na een korte inleiding brengen de deelnemers korte vignetten in. Welke hypothesen kunnen we opwerpen over hoe de patiënt zichzelf en anderen idealiseert of minacht op basis van slechts tien zinnen informatie?’

Deze workshop is met name relevant voor deelnemers die nog weinig bekend zijn met het psychoanalytisch gedachtengoed.

In de middag zijn er lezingen van vier boeiende sprekers te weten Arthur Eaton, Trui Missine, Tinka Prast en Suzy Schipper. 

Zaterdag 1 oktober 2022. Meer informatie over de dag volgt later, evenals de link naar hun website.

De dag is bedoeld voor psychoanalytici, psychiaters, psychotherapeuten, GZ psychologen en uitdrukkelijk ook voor hen die daarvoor in opleiding zijn. Vanwege de bespreking van klinisch materiaal is een BIG registratie verplicht. 

Voor collega`s in opleiding is er een gereduceerd tarief. Wees er snel bij, het aantal plaatsen voor het volgen van de workshops is beperkt.

Klinische seminars (NPAV)

Jaarlijks worden er seminars aangeboden, waarin de deelnemers eigen klinisch materiaal
kunnen inbrengen. De bedoeling ervan is om aan de hand van de praktijk tot verdere
verdieping en begrip te komen van de psychoanalytische manier van kijken naar proces en
theorie. Psychologen, psychotherapeuten, artsen en psychiaters of zij die daartoe in opleiding zijn en interesse hebben in het psychoanalytisch denken en werken kunnen zich aanmelden om deel te nemen.

In Amsterdam worden de seminars begeleid door Edwin Bouman, psychotherapeut, psychoanalyticus en Claudia Schnitzler, psychotherapeut, psychoanalyticus.

 • Het zijn een tiental bijeenkomsten, van september tot juni. Momenteel zijn er drie
  seminars, twee op maandagavond (tweede en vierde maandag van de maand) en een
  op donderdagavond (derde donderdag van de maand).
 • De bijeenkomsten vinden plaats op het Olympiaplein 2 in Amsterdam van
  20.00-22.00.
 • De kosten voor de seminars bedragen €200,- per seizoen.
  Indien u geïnteresseerd bent in deelname, of wilt overleggen, kunt u dit via de mail
  (e.bouman66@gmail.com of  claudia.schnitzler@gmail.com) laten weten.

Voor de seminars in/rond Maastricht, Rotterdam, Utrecht en Groningen kan je contact opnemen met de contactpersonen van de diverse psychoanalytische centra via de link.

Webinar van de Poolse vereniging voor Psychoanalytische Psychotherapie, ‘Couple and Family Psychotherapy’ 

Oedipus for everyone:Revitalizing the Model for LBGTQ Couples and Single Parent Families

Hierbij hun uitnodiging voor de webinar: ‘Oedipus voor iedereen: Het model verlevendigd voor LGBTQ koppels en singel ouder families’.

Hun uitnodiging:  “On behalf of Couple and Family Psychotherapy Section of the Polish Society for Psychoanalytic Psychotherapy, we invite you to take part in a series of open lectures on psychoanalytic couple and family therapy”.

Oedipus for everyone vindt plaats op 30 mei 20:00 uur en is online te volgen.

Registration: Registreer je hier. Applications will be accepted by the end of Thursday, May 26th. 

Fees:  EUR  15. Payments should be made into the PTPP account:
PL 34 1240 1037 1111 0011 0857 1555 Non-members of PTPP are asked to attach a confirmation of the transfer (confirmation from the bank  or print screen from the banking application).

Webinar van het ‘Lockdown dreams-team’

Jullie zijn allemaal welkom bij deze webinar, op 5 mei, die over de gedroomde dromen tijdens de pandemie gaat. Psychoanalytici uit Engeland, Europa, de VS en Canada (het lockdown dreams team) zijn gezamenlijk een project begonnen waarin ze dromen hebben verzameld die tijdens de pandemie gedroomd werden. Zij bespreken nu in deze webinar de betekenis van deze vaak levendige dromen. Het Lockdown Dreams-team zal het begin van het project beschrijven (het loopt nog) en reflecteren op de droomgegevens tot nu toe. En ze zullen het creatieve proces bespreken met Connie Noble (illustrator/animator) & Leo Garbutt (geluid). Verder zal aan bod komen wat we met elkaar zouden kunnen leren van de dromen die mensen van over de hele wereld met hen hebben gedeeld tijdens het buitengewone eerste jaar van de wereldwijde pandemie. Heel interessant project.

A webinar marking the launch of three new animations that explore the significance of lockdown dreams

Wanneer; 05 May 2022, Tijd: 6:45 pm–8:15 pm. Kosten: geen

Let op!; Please note that all times are British Summer Time. To calculate the event timings for your local time zone, please use the Time Zone Converter (3rd party website).

Tot zover deze nieuwsbrief waarin ik je heb geïnformeerd dat je het beste meteen kan inschrijven mocht je al hebben besloten om te gaan komen naar de summeruniversity psychoanalyse. Zoals je wellicht al hebt gezien bevat de week ‘Geheimen Gonzen’ van 4-8 juli een heel rijk en vol programma met interessante sprekers. Maar neem vooral een kijkje in het programma als je nog twijfelt.

Verder kan iedereen zich aanmelden voor de nieuwsbrief (onderaan op onze website). Je krijgt dan een regelmatige update van actuele psychoanalytische lezingen, boeken, films, opleidingen en andere psychoanalytische informatie én natuurlijk een update over onze summeruniversity.

Met een hartelijke groet, namens de organisatie van de SummerUniversity Psychoanalyse,

Marion Wolfis